Cartea Vie: Cum să ne hrănim sănătos

Devenit tradiție, în ultima zi de joi a fiecărei luni,  Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești în parteneriat cu Parohia ”Sfinții Voievozi” – Săvinești, organizează evenimentul social – educativ ”Cartea Vie”.  Acest proiect a luat ființă din dorința ca cei care participă (copiii beneficiari ai fundației și părinții acestora, voluntarii fundației) să acumuleze informații de la invitații fiecărei întâlniri, persoane – resursă, care doresc să împărtășească din experiența lor de viață sau din cea profesională.

Joi, 25 septembrie 2014, invitat de onoare a fost doamna Augusta Jumanca de profesie inginer chimist, vicepreședintele Forumului Democrat German Piatra Neamț și președintele Asociației Umanitare ”Ursula Honeck”  din Piatra Neamț, împreună cu care Fundația noastră dezvoltă numeroase proiecte sociale.

DSC07089

Cu toții știm cât de important este să ne hrănim, dar cunoaștem cu exactitate care sunt alimentele benefice organismului, cum să asociem anumite alimente sau că de la unele alimente putem face alergie?

Stilul nostru de viață influențează foarte mult modul de a ne hrăni. Uzităm de metodele rapide de preparare, nu ținem cont de modul cum a fost realizat procesul tehnologic de fabricație și ne trezim la un moment dat cu câteva kilograme acumulate, cu diferite afecțiuni ale organismului fără a bănui că programul de masă și alimentele consumate nu sunt cele mai indicate.

”De ani de zile, cercetătorii caută soluții pentru o alimentației sănătoasă, astfel ei au reușit să realizeze, sub formă piramidală, structura unei mese sănătoase. La baza piramidei se află alimentele mai importante pentru organism, iar spre vârf cele care trebuie consumate cu o atenție sporită și în cantități mai mici”, a menționat doamna Augusta Jumanca celor prezenți.

DSC07109În continuarea întâlnirii, doamna Augusta Jumanca le-a explicat participanţilor mai în detaliu ce anume ar trebuie să mănânce în fiecare zi pentru a avea o viață sănătoasă.

Pe lângă hrana biologică mai există o hrană, cea spirituală. Omul se hrănește nu numai cu alimentele necesare bunei funcționări a organismului. ”Omul se hrănește și în funcție de starea lui, de gândurile lui, de puterea rugăciunii din el, care îl ajută în ceea ce face”, a spus părintele Petru Munteanu, directorul Fundației noastre.

DSC07112Să conștientizăm faptul că viața noastră depinde de modul în care ne hrănim, atât alimentar cât și spiritual, sufletește. Cunoaștem cu toții expresiile ”Suntem ceea ce mâncăm”,”Suntem ceea ce gândim”, de aceea trebuie să avem un trai echilibrat, să consumăm alimente sănătoase și să ne hrănim sufletul cu gândurile bune.

 Brîndușa Dediu